TÜSİAD Başkanı Turan, Dünyada yaklaşık 40 yıldır hüküm sürmüş olan serbest ticaret yaklaşımının yerini dost ve müttefiklerle ticarete bırakmaya başladığını gözlemlediklerini söyledi
TÜSİAD Başkanı Turan, 15’inci Rekabet Kongresi’nde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünyada büyük güçler arasında rekabetin ve gerilimlerin giderek arttığı zorlu bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Turan, ardı ardına yaşanan çoklu kriz ortamında uluslararası ticaretin önemli bir kısmının gerçekleştiği küresel tedarik zincirinin de yeniden şekillendiğini vurguladı.
“DÜNYADA YAKLAŞIK 40 YILDIR SÜREN SEBEST TİCARET YAKLAŞIMI YERİNİ DOST ve MÜTTEFİKLERTE TİCARETE BIRAKMAYA BAŞLADIĞINI GÖZLEMLEDİK”
Turan, dünyada yaklaşık 40 yıldır hüküm sürmüş olan serbest ticaret yaklaşımının yerini dost ve müttefiklerle ticarete bırakmaya başladığını gözlemlediklerini belirterek, “Bu süreç ülkemiz açısından riskleri ve fırsatları barındırıyor. Bunları iyi değerlendirmeli ve bu süreci iyi yönetmeliyiz.” dedi.
“REKABETİN DİNAMİKLERİ ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞİYOR”
“Hepinizin çok iyi bildiği gibi rekabet, iş dünyasının doğasından geliyor, iş dünyası dinamiktir. Bu yüzden rekabetin dinamikleri zaman içinde değişiyor. Biz de iş insanlar olarak bu değişimi anlamaya ve iş stratejimizi buna göre oluşturmaya azami özen gösteriyoruz. Hiç şüphesiz Türkiye açısından en önemli gelişmeler Avrupa’da meydana geliyor. Ana ticaret ve yatırım ortağımız Avrupa Birliği gittikçe, istikrarsızlaşan dünyada, siyasi, ekonomik, sosyal direncini arttırmak üzere yeni bir yaklaşım geliştiriyor.
“TEKNOLOJİ ve TEMİZ ÜRETİM YATIRIMLARI YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Bugünü yarınki rekabet gücüne bağlayacak olan birinci konu, hiç şüphesiz bugünden yapmamız gereken yatırımlardır. Yarının ekonomisinde rekabet edebilmek için sahip olmamız gereken teknoloji ve temiz üretim bugünden bu alanlara çok ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bunun için ön koşul ekonomik ortamın yatırımlar için elverişli olmasıdır. Son 10 yılda ekonomik açıdan öngörülebilirliğin azaldığı ve oynaklığın son derece yüksek olduğu bir dönemin ardından yeni ekonomik yönetimle birlikte politikalarda belirgin bir değişime gidildi. Para politikasında geleneksel politikalara dönüş ve sadeleşmeyle beraber yatırım için başlıca şart olan öngörülebilirlik doğrultusunda hızla mesafe almaya başladık.
Avrupa Birliği yeni büyüme stratejisi olarak tanımladığı yeşil mutabakat çerçevesinde kapsamlı strateji izliyor. Avrupa Birliği, bir yandan güçlü bir sanayi politikası izlerken, diğer yandan da Avrupa Birliği aday ülkeleri ve ana ekonomik ortakları öncelikli olmak üzere küresel düzeyde de yeni işbirlikleri geliştiriyor.
“SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ MEKANİZMASINA DİKKAT”
Rekabet gücümüzün şekillenmesi açısından Avrupa yeşil mutabakat çerçevesinde dikkat çekilen bir uygulamada, sınırda karbon düzenlemesi mekanizması bu mekanizmayla emisyon yoğun ve AB’ye ihracatımızda önemli yer tutan sektörler rekabet gücü doğrultusunda etkilenecek. Bu mekanizmanın kapsamının önümüzdeki dönemde hem sektörel hem de değer zinciri boyunca geliştirmesini bekleniyor.
“KOBİ’LERDEKİ DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAYA ÖZEL ÖNEM VERMELİYİZ”
Dijital ve yeşil dönüşümü gerçekleştirebilmek için gerekli olan altyapı yatırımlarını yapmak, ilgili mevzuatları hızla uluslararası standartlara uygun hale getirmek, etkin vergi, teşvik ve finansman politikalarıyla süreci desteklemek gerekiyor. Bu çerçevede ülkemizdeki üretimin ve istihdamın büyük bölümünü gerçekleştiren KOBİ’lerdeki dönüşümü hızlandırmaya özel önem vermeliyiz. Çalışma hayatında kadınların yoğun olduğu sektörlerde otomasyon riski daha yüksek. Teknoloji odaklı sektörlerde hemen her pozisyonda kadınlar aleyhine bir dağılım söz konusu. Bu faktörleri bir arada düşündüğümüzde teknolojik dönüşüm, mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirme riski taşıyor.”
ÖZET
TÜSİAD Başkanı Turan, Dünyada yaklaşık 40 yıldır hüküm sürmüş olan serbest ticaret yaklaşımının yerini dost ve müttefiklerle ticarete bırakmaya başladığını gözlemlediklerini söyledi
Taahhüt Haber’de (TH) 18 Şubat 2025 Salı günü tahmini YM'leri toplamı 4 milyar 365…
Taahhüt Haber’de 18 Şubat 2025 Salı günü ihale bedelleri toplamı 2 milyar 190 milyon lirayı…
Taahhüt Haber’de 18 Şubat 2025 Salı günü YM'leri toplamı 265 milyon lirayı geçen YM'si EDYÜ…
19 Şubat 2025 Çarşamba tarih ve 3573 sayılı Taahhüt Haber / Günün Özeti
Taahhüt Haber’de (TH) 17 Şubat 2025 Pazartesi günü tahmini YM'leri toplamı 1 milyar 275…
Taahhüt Haber’de 17 Şubat 2025 Pazartesi günü hiçbir EDÜ veya EDYÜ önemli SBİS yer almadı.…