Fiyat Farkı Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı

24 Şubat 2022 Perşembe tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5203 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5’inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar yürürlüğe girdi.

Sektörde “Fiyat Farkı Kararnamesi” olarak adlandırılan Cumhurbaşkanı Fiyat Farkı Kararı 24 Şubat 2022 Perşembe tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Kararının amacı 5 Ocak 2022 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun geçici 5’inci maddesi uyarınca, ek fiyat farkı hesaplanması ve sözleşmelerin devri ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının sözleşmelerinde süre uzatımı ve fiyat farkı verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi olarak bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kararının ilk kısmında Yapım İşlerinde Ek Fiyat Farkı Hesabı, Hizmet Alımlarında Ek Fiyat Farkı Hesabı ve Mal Alımlarında Ek Fiyat Farkı Hesaplarında kullanılacak gerekli formül ve hesaplamalara yer verildi.

Ek Fiyat Farkının hesaplanabilmesi için 30 gün içinde idareye yazılı olarak başvurmak gerekiyor

Cumhurbaşkanı Kararında ek fiyat farkının hesaplanabilmesi için müteahhitin 30 gün içinde idareye başvurması zorunluluğu olduğu kararı yer aldı. Ek fiyat farına ilişkin uygulama esasları ise şöyle sıralandı:

1-) Hesaplama sonucunda ek fiyat farkının eksi çıkması durumunda hakedişten kesinti yapılmayacak.

2-) İhale dökümanındaki fiyat farkına ilişkin hükümler uygulanmaya devam edecek. Ek fiyat farkı hesaplanması ihale dökümanındaki fiyat farkına ilişkin hükümlerin uygulanmasını etkilemez.

3-) Birim fiyatlı yapım işlerinde ihzar edilen malzeme için, ihzaratın yapıldığı ay uygulama ayı kabul edilerek işlem yapılacak.

4-) 1.7.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında sözleşmelerin gerçekleştirilen kısımlarının iş veya teslim programına uygun olması şartı aranmayacak.

5-) Süre uzatımı verilen işlerde iş programı dikkate alınmaksızın 1.7.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında uygulanan imalat ve işlere fiyat farkı hesaplanacak.

6-) Avanslı işlerde avans tutarı düşüldükten sonra ek fiyat farkı hesaplanacak

7-) Sözleşme bedelleri değişmeyecek. Ödenecek tutarlar ek fiyat farkı olarak ayrıca hesaplanacak.

8 -) Karma sözleşmelerde, anahtar teslimi işler kısmı ve birim fiyatlı bölümler için ayrı ayrı ek fiyat farkı hesaplanacak.

Sözleşme devirlerinde başvuru süresi 60 gün

Sözleşme devri için müteahhitin 60 gün içinde idareye başvurması ve idarenin onayı gerekiyor.Cumhurbaşkanı Kararında yer alan sözleşmelerin devri esasları ise şöyle:

1-) Devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar devir tarihi itibariyle aranacak. Ancak iş ortakları arası devirlerde veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmayacak.

2-) Devir eden ek fiyat farkına ilişkin haklarını idareden talep edebilecek. Devir tarihine kadar gerçekleştirdiği işler ya da imalatlar dışında başka herhangi bir hak talep edemeyecek.

3-) Onay gelmesi halinde devreden müteahhit idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirleri almak zorunda.

TOKİ Toplu Konut İdaresi Başkanlığı sözleşmelerinde süre uzatımı verilebilmesi için 30 gün içinde idareye başvurulması gerekiyor

Müteahhitin Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tanınan süre uzatımından yararlanabilmesi için TOKİ’ye 30 gün içinde başvurması gerekiyor. TOKİ bu başvuruyu 10 gün içinde cevaplayacak. 7 gün içinde revize iş programı düzenlenerek TOKİ’nin onayına sunulacak. Onaylanan revize iş programına göre işe devam edilecek. Bu işlerde 31.12.2021 tarihinden sonra gerçekleştirilen iş miktarına ilişkin fiyat farkı hesabı revize iş programı dikkate alınarak ilgili sözleşmeye esas ihalenin ilanının yapıldığı tarihte geçerli olan fiyat farkına ilişkin esaslara göre yapılacak.

TOKİ Sözleşmelerinde Uzatılacak süre için 1.7.2021 ile 31.12.2021 arası iş programına göre gerçekleştirilemeyen işler dikkate alınacak.

Cumhurbaşkanı Kararında uzatılacak sürenin 1.7.2021 ile 31.12.2021 arası iş programına göre gerçekleştirilemeyen iş miktarının bu tarihler arasındaki günlük iş miktarına bölünmesi ile tespit edileceği hükmü yer aldı. İş bitim tarihi 1.7.2021 tarihinden önce olan ancak bu tarihten sonra cezalı çalışılan işlerde süre uzatımı verilmeyecek.

Bu tarihler arasında yapılan işler için ek fiyat farkı istenebilecek.

İstisna ve kapsam dışı işlerde 120 gün içinde düzenleme yapılması gerekiyor

Cumhurbaşkanı kararında istisna ve kapsam dışı işlerde İdarelerin 120 gün içinde ilgili mevzuatlarında düzenleme yapmaları koşuluyla ek fiyat farkı hesaplanabileceği veya bu işlerin devredilebileceği hükmü yer aldı. Ancak bu kapsamda hesaplanan ek fiyat farkı ilgili kanun ve bu Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında verilebilecek ek fiyat farkı tutarını aşamayacak.

5203 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı tam metni için BKZ

https://taahhuthaber.com/wp-content/uploads/2022/02/5203-Sayili-CK.pdf

Öte yandan 24 Şubat 2022 Perşembe tarihli Resmi Gazetede 5202 sayı ile bir Cumhurbaşkanı Kararı daha yayınlandı. Bu kararda 4734 Sayılı KİK’e göre ihale edilen mal alımlarında, hizmet alımlarında ve yapım işlerinde uygulanacak fiyat farkına ilişkin esaslarda değişiklik yapıldı. İlgili karanın tam metnine ulaşmak için BKZ

https://taahhuthaber.com/wp-content/uploads/2022/02/5202_Sayili-CK.pdf

ÖZET

24 Şubat 2022 Perşembe tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5203 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5’inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar yürürlüğe girdi. / Sektörde “Fiyat Farkı Kararnamesi” olarak adlandırılan Cumhurbaşkanı Fiyat Farkı Kararının amacı 5 Ocak 2022 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun geçici 5’inci maddesi uyarınca, ek fiyat farkı hesaplanması ve sözleşmelerin devri ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının sözleşmelerinde süre uzatımı ve fiyat farkı verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi olarak bildirildi.  — Ek Fiyat Farkının hesaplanabilmesi için 30 gün içinde idareye yazılı olarak başvurmak gerekiyor