GYODER: “YİD modeli ile konut üretip kamu kontrolünde kiraya verelim”
GYODER 2000 yılından bu yana düzenlediği ve 25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleştirilmesi beklenen Türkiye Gayrimenkul Zirvesi öncesi yazılı bir açıklama yaparak Ocak ayında kurdukları Erişilebilir Konut Komitesi çalışmaları doğrultusunda yeni bir model geliştirdiklerini bildirdi. Murat Kalyoncu’nun açıkladığı yeni model ile özel sektörün kamu arsalarına YİD modeli ile konut inşa etmesi ve kamu kontrolünde bu konutların kiralanması hedefleniyor.
Türkiye’de artan kira fiyatlarından dolayı yaşanan sorunun çözümüne dair çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Önce TOKİ eliyle başlatılan sosyal konut projesi kapsamında 500 bin konut inşaatı ile 1 milyon arsa projeleri devreye alındı. Bu şekilde dar gelirli ailelerin ev sahibi olmalarına dair imkan verildi. Şimdi ise bu kanayan yara olan barınma sorununa özel sektör eliyle müdahale geliyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu yeni bir konut üretimi sistemini açıkladı.
ARSA DEVLETTEN İNŞAAT ÖZEL SEKTÖRDEN
GYODER tarafından Ocak ayında Erişilebilir Konut Komitesi kurulmuştu. Bu komite devlete ait olan arsalarda konut geliştirmeye dair bir yol haritası belirledi. Buna göre GYODER devlet mülkiyetindeki arsalarda yap-işlet-devret (YİD) modeliyle konutlar inşa edecek. Bu üretilen konutlar da devlet kontrolünde vatandaşlara kiralanacak.
MEHMET KALYONCU: “HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEMEK GEREKİYOR”
GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu bir açıklama yaparak, “Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Vatandaşların erişilebilir konuta ulaşabilmesi için özel sektörün de elini taşın altına koyması gerekiyor. Kamu-özel işbirliği ile daha önce de Türkiye’nin çok sayıda sorunu çözüldü. Türkiye’de konut şu anda çok önemli ihtiyaçlardan birisi oldu. TOKİ sosyal konut projesi ile bu ihtiyaç net bir şekilde ortaya çıktı. 250 bin konut için milyonlarca başvuru yapıldı. Şimdi özel sektörün de sorumluluk alması gerektiğiniz düşünüyoruz.” dedi.
“KAPASİTEYİ KONUT SEKTÖRÜNE KANALİZE EDEBİLİRİZ”
Hükümete yeni bir konut modelini sunduklarını açıklayan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Gayrimenkul ve inşaat sektörünün kapasitesinin yüzde 70’ini kullanamıyoruz. Bu kapasiteyi konut sektörüne kanalize edebiliriz. Tüm alt sektörler de bizim bu yeni konut üretimi modelimize destek veriyorlar. Çünkü bu sektörlerde bulunan iş insanlarımız belirli bir yaşa gelmişler ve kazandıklarını şimdi topluma geri vermek istiyorlar. En iyi bildikleri iş de konut üretmek. Şu anda Türk gayrimenkul geliştiricileri Türkiye’de arsa bulamadıkları için İngiltere, ABD, Portekiz, Almanya gibi ülkelerde konut projeleri geliştiriyorlar. Bunu neden kendi ülkemizde yapmayalım.” ifadelerini kullandı.
“20 YIL SONRA KONUTLAR DEVLETE İADE EDİLEBİLECEK”
Yeni konut üretim sistemini açıklayan Mehmet Kalyoncu, “Konut üretiminin maliyetinin yarısını arsa maliyeti oluşturuyor. Biz diyoruz ki önce bu maliyetin yarısını sıfırlayalım. Devlet bize arsa göstersin ve biz sıfırladığımız arsa maliyetindeki bu tasarrufu vatandaşa yansıtalım. Bu şekilde üretilecek olan konutları da devlet vatandaşa kiralasın. Ev sahibi olmadan vatandaşın barınma sorunu çözülsün. Yap-işlet-devret modeliyle ihale sistemi uygulansın. Bu konutlar inşa edilirse yatırım kendisini 15 yılda geri ödemiş olacak. Yatırımcı 3-5 yıl da ticari kazanç sağlasa 20 yıl sonra bu devlet arsalarında üretilen konutlar devlete iade edilebilecek.” dedi.
ZİRVENİN İLK PANELİ ‘YENİ ROTA ve GELECEK’
Öte yandan 17. kez düzenlenecek GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde gayrimenkul sektörünün gündemine dair birçok konu ele alınacak. Zirvedeki ilk panelin konusu ‘Yeni Rota ve Gelecek’ olurken; panelde “Rota neden yeniden oluşturuluyor?, Dünyada ve Türkiye’de yeni normlar nelerdir?, Geleceğin yapı taşları nelerdir?, Pandeminin izlerinin finansal, toplumsal ve mimari etkileri neler oldu ve Türkiye dünyadan nasıl görülüyor?” başlıkları ele alınacak.
SUNUCULUĞU JÜLİDE ATEŞ YAPACAK
Sunuculuğunu Jülide Ateş’in yapacağı zirvede, PwC Türkiye Yönetici Ortağı ve Sektör Lideri Ersun Bayraktaroğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşecek “Yeni Rota ve Gelecek” panelinin konuşmacıları ise; İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, İstinye Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. A. Uğur Tanyeli ve Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır olacak.
GYODER bu zirveyle ana vizyonu olan 4T prensibi ile; Tabiat, Toplum, Teknoloji ve Tasarım konularını sahiplenerek amacını ve farkını hem yaptıkları hem de söylemleriyle tüm sektör paydaşlarına iletmeyi amaçlıyor.
ÖZET
GYODER 2000 yılından bu yana düzenlediği ve 25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleştirilmesi beklenen Türkiye Gayrimenkul Zirvesi öncesi yazılı bir açıklama yaparak Ocak ayında kurdukları Erişilebilir Konut Komitesi çalışmaları doğrultusunda yeni bir model geliştirdiklerini bildirdi. Murat Kalyoncu’nun açıkladığı yeni model ile özel sektörün kamu arsalarına YİD modeli ile konut inşa etmesi ve kamu kontrolünde bu konutların kiralanması hedefleniyor.