İMDER Başkanı Akgün’den SKDM’ye uyum için “hızlanma” uyarısı
İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Akgün, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ilgili gerekli hazırlıkların yapıldığını ancak hızlanılması gerektiğini bildirdi
Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile ilgili gerekli hazırlıkların yapıldığını ancak hızlanılması gerektiğini belirterek, ‘Üretimimizdeki geleneksel yöntemlerimizi karbon ayak izini daha azaltıcı bir noktaya getirmezsek birçok sektörümüz ve iş dünyasının ürettiği ürünlerimiz Avrupa’ya ihraç edilemeyecek noktaya gelecek.’ dedi.
“GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR ANCAK HIZLANILMASI GEREK”
Anadolu Ajansından Emirhan Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Akgün, tüm iş dünyası ve inşaat sektörünün SKDM çerçevesinde ihtiyaç duyulan önlemleri alması gerektiğini söyledi. Akgün, konuyla ilgili olarak bakanlıklar nezdinde ve iş dünyasında gerekli çalışmaların yapıldığını ancak hızlanılması gerektiğini vurguladı.
“GELENEKSEL YÖNTEMLERİMİZİ DAHA KARBON AYAK İZİNİ AZALTICI BİR NOKTAYA GETİRMEZSEK BİRÇOK SEKTÖRÜMÜZ VE DEĞERLİ İŞ DÜNYASININ ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERİMİZ AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLEMEYECEK NOKTAYA GELECEK”
Avrupa’nın bu mekanizma konusunda çok ciddi olduğuna işaret eden Akgün, ‘Biz ihracatımızın tüm sektörler bazında yüzde 50’sinden fazlasını Avrupa’ya yapıyoruz. Eğer bu konuda üretimimizdeki geleneksel yöntemlerimizi daha karbon ayak izini azaltıcı bir noktaya getirmezsek birçok sektörümüz ve değerli iş dünyasının ürettiği ürünlerimiz Avrupa’ya ihraç edilemeyecek noktaya gelecek.’ uyarısında bulundu.
“SONUÇTA BUNU UYGULAYACAKLAR. BİZ DE BUNUN FARKINDAYIZ”
Bu mekanizmanın sadece çevresel nedenlerle değil biraz da politik nedenlerle hayata geçirilmek istenildiğine dikkati çeken Akgün, şunları kaydetti: Doğu ile batı arasındaki üretim farkının açılmasından dolayı bir panik haliyle de gelen bir önlem diye düşünüyorum. Ama önlem, önlemdir. Sonuçta bunu uygulayacaklar. Biz de bunun farkındayız. Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümle ilgili, firmalarımızın birçok Avrupa ülkesi de dahil birçok dünya ülkesine göre son derece iyi noktada olduklarını düşünüyorum, daha da hızlanacağımıza inanıyorum. Şimdi üreticilerimizden özellikle ikisinin yeşil dönüşümle ilgili, yani enerji geçişini gerçekleştirmeyle ilgili çok önemli ilerleyiş gösterdiğini biliyorum.’ Akgün, bizzat bu firmaların üretim üslerini gezdiğini, AR-GE departmanlarını ve ürettikleri makineleri incelediğini belirterek, Türkiye’de hücresel bazda lityum iyon batarya üretilmesi gerektiğini söyledi. Akgün, ‘Tüm gücümüzle hücresel pil üretmek durumundayız. Burada bazı grupların yatırımları var. Bazıları zaten başladı. Dolayısıyla ben bu konuda çok olumluyum. Üreticilerimizin bu sefer bu rüzgarı yakalayacaklarını düşünüyorum.’ dedi.
ÖZET
İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Akgün, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ilgili gerekli hazırlıkların yapıldığını ancak hızlanılması gerektiğini bildirdi